bolezen klopa

Borelija prizadene živčevje, srce, sklepe in oči

Borelija predstavlja posledice okužbe ugriza klopa.

Med vsemi po boleznimi, ki jih povzroča ugriz klopa je borelija daleč najpogostejša. Klopni meningoencefalitis za razliko prizadene desetkrat manj ljudi humana granulocitna anaplazmoza pa še bistveno manj ljudi. Zato velja biti pozoren pri gibanju v naravi, predvsem v okolju, kjer ima klop najboljše življenjske pogoje. Kako pogosta je borelija v primerjavi z klopnim meningoencefalitisom in humano granulocitno anaplazmozo najbolj zgovorno povedo številke. Humana granulocitna anaplazmoza prizadene do pet oseb, klopni meningoencefalitis sto, borelija pa tisoč oseb. Ugriz klopa je najbolj nevaren na območjih, ki imajo visok odstotek vlage. Najbolj nevarna območja so gozdovi, travniki in podrastje ter območja ob vodnih virih. Klop si na vegetaciji najde primerno mesto, ki mu omogoča hkrati dobro skrivališče ter dober prehod na žrtev. Odrasle klope bomo lahko z dobrim opazovanjem tudi videli na robovih vegetacije, pod listi ter povsod tam, kjer je prehod na žrtev najlažja. Ena od preventiv je usmerjena prav v pozornost na to značilnost klopa. Klop na žrtvi vedno išče najboljše mesto za vbod in posledičen možen prenos bolezni kot je borelija. Zato ni pričakovati, da bo miroval na obleki ali obutvi človeka, ampak bo čim prej poiskal pot do gole kože. Zato je preventiva usmerjena v preprečevanje prehoda. Svetla oblačila in obutev omogočajo, da klopa lažje opazimo. Največ možnosti, da je na ta način preprečena borelija in druge bolezni, imamo pri odraslem klopu. Nižje razvojne faze klopa so tako majhne, da jih je z prostim očesom težko opaziti. Odrasel klop je večji, njegovo gibanje po svetli površini oblačil in obutve, je bistveno lažje opaziti, kot če so oblačila ali obutev temnejših barv. Druga pomembna lastnosti preventive je gladka površina obleke in obutve.

Prehod klopa do mesta vboda je s tem oteženo, saj ima slabši oprijem, obstaja možnost, da bo na gladki površini z obleke ali obutve zdrsnil, borelija je v tem primeru preprečena.

En odziv na “Borelija prizadene živčevje, srce, sklepe in oči”

  1. DP111,the transformation of the people however is not natural, it is a managed evolution but an ideology that has exploited political and social power to transform America and its people into what it wantsimmigration, as in Europe, is just one of those tools, Obama's election is another

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.