Bohinjsko jezero

Slovenci smo lahko še kako ponosni na naše največje jezero, na naše Bohinjsko jezero, katerega slava se sliši vse onkraj luže in je tako znano po celem svetu.

Bohinjsko jezero

Vsak Slovenec mora poznati Bohinjsko jezero, biser našega Gorenjskega sveta, katerega poznajo ljudje po celem svetu. Bohinjsko jezero je namreč največje stalno in seveda naravno jezero v Sloveniji, ki se kot že samo ime pove nahaja v Bohinju. Njegova bolj natančna lega oziroma pravi zemljepiski teritorij se nahaja v Triglavskem narodnem parku, se pravi na območju Julijskih Alp, severozahodna Slovenija. Bohinjsko jezero je bilo v Triglavski narodni park vključeno že davnega leta 1981. Zanimiva zadeva je ta, da je višina jezera bila še ob koncu ledene dobe višja za celih šestnajst metrov, kar pomeni, da je takrat jezero segalo vse do Stare fužine, kjer lahko sedaj najdemo fosilne ostanke.

  • Dolžina Bohinjskega jezera je kar 4.101m, seveda po najdaljši diagonali.
  • Največja širina meri 1.200 metrov.
  • Na največji globini lahko izmerimo kar 45 metrsko globino.
  • Površina jezera je skupno okoli 318 hektarjev.
  • Jezerska obala po dolžini miri celih 10.900 metrov.

Nastanek Bohinjskega jezera

Bohinjsko jezero je ledeniško tektonskega nastanka, kar pomeni, da je tista prvotna kotanja nastala z zelo intenzivnim erozijskim delovanjem ledenika na površje. To pomeni, da je ledenik izdolbel dno in ga obdal s čelnimi morenami na vhodnem delu jezera. Glavni pritok jezera je seveda Savica, ki teče vse od svojega izvira globoko v Julijskih Alpah. Bohinjsko jezero je tudi pretočno jezero, kar pomeni, da iz jezera teče reka Jezernica, katera že po manj kot sto metrov priteče in se združi z reko Mostnico, katera priteka iz Voj, skupaj pa seveda tvorijo reko katera se imenuje Sava Bohinjka ali preprosto Sava. Ob severnem robu jezera lahko najdemo tudi veliko različnih podvodnih kraških izlivov, med vsemi pa je gotovo najbolj poznan ravno kraški izvir Govic.

Bohinjsko jezero je prav tako tudi domovanje več kot petinšestdesetim vrstam alg, osem vrst mehkužcev ter pet vrstam rib. Nekateri ljudje se v Bohinjskem jezeru tudi kopajo, ko je to seveda zadosti toplo. Prav tako za samo lepoto in ohranjenost jezera skrbijo številni ekološki delavci, poleg njih pa smo lahko tudi mi osveščeni ter zgledni in tako poskrbimo, da bo naše Bohinjsko jezero, ponos Slovenije vedno lepo ter čisto, tako, da ga bomo lahko s ponosom predstavljali svetu.