prehrana in beljakovine

Beljakovine, organizmu koristne snovi

Beljakovine so organizmu koristne snovi.

Organizmu koristne beljakovine se nahajajo v živilih kot so meso, jajca, siri, sadje, zelenjava ter raznih drugih živilih. Življenjsko nujne snovi za življenje so vse tiste snovi, brez katerih človeški organizem ne bi mogel pravilno delovati. Človeški organizem lahko beljakovine koristno uporablja za različne namene. Koristne so beljakovine za gradnjo celičnih struktur, za vzdrževanje mišičnega sistem, služijo kot vir energije ter omogočajo izdelavo nekaterih hormonov. Ker beljakovine koristijo jih moramo v telo vnašati. Potrebna količina je odvisna od številnih lastnosti. Tako so potrebe odvisne od starosti, od osebni potreb ter številnih drugih lastnosti. Za dobro delovanje celičnih procesov je potrebno da so beljakovine vnesene na ustrezen način. Kako bomo oblikovali prehrano je načeloma prepuščeno vsakemu posamezniku. Vendar lahko posameznik izbira. Jedilniki so danes vse preveč tradicionalni in enolični. Načeloma s tradicionalnimi jedilniki ni nič narobe, težave nastanejo pri nekaterih posebnih potrebah. Tako lahko tradicionalni jedilniki v mnogih primerih ne vnašajo dovolj koristnih snovi. Veliko je število ali obseg koristnih snovi odvisen od kraja do kraja. Kjer je vse, kar narava oziroma okolica lahko da jedilniku, v izobilju, težav načeloma ni. Večje težave nastanejo, ko okolica oziroma narava na jedilnik ne morejo postaviti celotno paleto živil. V tem primeru se moramo zadovoljiti s tujimi sestavinami. Kar ni nujno narobe. Pomembno je le, da poznamo izvor ter številne druge lastnosti živili. Jedilnik je lahko tudi popestren preko tradicionalnih načel. Težava tradicionalnih načel je v tem, da je velikokrat premalo novosti prisotnih. Hrana, kot vse kar je povezano z njo, danes doživlja nova odkritja na področju znanosti. S tem se soočamo s številnimi novostmi, ki lahko popestrijo jedilnik, prinašajo pa lahko povsem nova dojemanja potrebnih sestavin in količin. Tako lahko vplivamo na lažjo prebavo, bolj hiter prenos do porabnikov ter na splošno boljši izkoristek.

Beljakovine najdemo v živilih živalskega ali rastlinskega izvora.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja